Melawan Kesepian..

Hari ni dah 4 syawal..seperti hari2 kemarin, aku duduk di rumah menanti dan melayan tetamu..
3 Syawal kemarin, sahabat2 nisa'ku pi beraya mcm tahun2 lepas..tp dengar citer thn ni beza ckit sbb ziarah ke rumah2 pimpinan (PAS )huhu...Alhamdulillah ok la tu kan..kepada sahabat2ku maafkan tidak dapat join rayer kali ni...bukan tak rindu ingin beraya bersama tetapi keadaan tak mengizinkan ditambah dengan persoalan- persoalan jiwa yang menyakitkan..maaf sekali lagi..

Seperti tahun- tahun sebelumnya, menjelang raya dan semasa raya rumahku memang meriah dengan kedatangan tetamu yang terdiri daripada kaum keluarga dan rakan taulan mak dan bapa..penat? mmg itulah yan terjadi..biasanya aku la yang jadi penunggu setia dapur untuk membasuh pinggan mangkuk..mmg nasib la sbb tiada adik beradik perempuan..mujurla ada kakak ipar sulungku yang membantu melayan tetamu yang hadir. Kebetulan tahun ni 'turn' dia dan abangku beraya di uma ni..tapi dorang ni xkisah sangat sebab jarak rumahku dengan rumah family kakak iparku takla jauh mana..sekampung la katakan...itulah kelebihan kawen org dekat ni kan..

Sambung balik citer kemeriahan rayer di rumah ni...apa taknya, adik beradik sebelah bapaku dah 13 orang..ditambah lagi dengan anak- anak dorang..itupun ada yang tiada di Sabah...cm biasa,makku lah yang memasak..aku tolong ckit2 je sebab tak reti sangat..huhu. Cian aku tengok mak..Aku mmg takde bakat memasak mcm mak.."buat puding pun gagal" kata kak iparku..sabo je la...Di rumahku ni takde istilah 'Rumah Terbuka" macam orang len buat sebab hari- hari terbuka..hehe..siapa2 yang call nak datang, insyaAllah pasti makku akan memasak hatta mee goreng sekalipun (orang cakap mee goreng makku sedap..hehe) Bapaku pun macam tu..ayatnya yang selalu..'bagilah makan, takkan makan kuih rayer je..kalau ada yang boleh dimasak, bagi makan..tetamu tu bawak rezeki.." so, secara otomatik (btl ke ejaan ni?) aku pun jadi positif..huhu..
Semalam bapaku cakap dgn mak.."mana kawan-kawan bdk2 ni?biasanya dtg.." ya..mmg xda kawanku yang datang setakat ni kecuali c ros yang sekampung dengan aku..hee..kepada kawan2, sahabat2 yang nak datang beraya..sudi2kanlah ye..bdk2 muslimin unit amal pun xda datang mungkin sebab adikku pun mmg xbalik kampung...erm...biarla...

Sebenarnya, syawal kali ni aku terasa sunyi dan kosong sangat..bukan sbb adikku takde (jangan perasan la yat)..tapi mungkin Ramadhan yang kulalui masih dibius dengan kemaksiatan..Ya Allah, ampunkanlah segala dosa- dosaku..memang sedih..bila Ramadhan pergi baru aku terasa kehilangannya..mudah2an sempat aku rasai lagi nikmatnya ramadhan nti..Amin..itulah salah satu sebab aku merasa sepi dan kurang mood raya...so, inilah intipati coretanku hari ini...melawan kesepian..dan secara rasminya inilah lagu temaku sekarang...

Salam Syawal..

4 comments:

hidayatrahmat September 24, 2009 at 2:33 PM  

tipu!!!ko sedih sbb aku dak ada!!!hahaha

hanaizor83 September 24, 2009 at 10:26 PM  

motif..ko kn mgaku org smnjg..haha

izzatina September 27, 2009 at 3:07 AM  

eh, macam kenal plak spupuku pakai baju pink tu.. kirim salam dengan kak fizah ya..

izzatina September 27, 2009 at 3:07 AM  

eh, macam kenal plak spupuku pakai baju pink tu.. kirim salam dengan kak fizah ya..